Komputer i jedzenie

Programowe ulepszanie żywności

28 października 2010, 15:43

Obecność komputerów w każdej dziedzinie życia nie powinna już zaskakiwać, ale w technologii żywności? Specjalne oprogramowanie TagFinder pomoże firmie Metabolomic Discoveries GmbH ulepszać produkty żywnościowe.



MovieReShape

Schudnij w sekundę

13 października 2010, 19:45

Niemieccy inżynierowie znaleźli sposób na łatwe i błyskawiczne schudnięcie, przytycie, nabycie muskulatury lub powiększenie biustu. Niestety, tylko na ekranie, ale aktorzy na pewno się ucieszą: koniec diety i siłowni przed zdjęciami.


Forma z liścia

24 września 2010, 08:21

Chemicy z Instytutu Koloidów i Interfejsów Maxa Plancka wynaleźli technologię, która pozwala na niemal kompletne przekształcenie naturalnej matrycy – użyłkowania liścia – w magnetyczny cementyt (węglik żelaza). By się to udało, potraktowali liść octanem żelaza, azotem i ciepłem.


Współzałożyciel Microsoftu pozywa Google'a

30 sierpnia 2010, 11:05

Firma Interval Licensing LLC pozwała do sądu AOL, Apple'a, eBay, Facebooka, Google'a, Netfliksa, Office Depot, Office Max, Staples, Yahoo i YouTube'a. Zarzucono im naruszenie patentów należących do przedsiębiorstwa.


Atom

Proton się kurczy

21 lipca 2010, 10:51

Mimo, że fizyka kwantowa to wciąż wiele niewiadomych, uważa się, że najważniejsze rzeczy już wiemy i że nie ulegną one już zmianom. Tymczasem najnowsze eksperymenty burzą nasz obraz świata cząstek elementarnych. Wykazały one że proton jest o 4% mniejszy, niż dotąd uważano.


Drosophila melanogaster

Mózg muchy jak superkomputer

12 lipca 2010, 15:51

My, ludzie, uważamy swój wzrok za coś doskonałego i traktujemy jako „wzorzec" wyglądu świata. A tymczasem pod wieloma względami na tym polu biją nas nie tylko zwierzęta takie jak sowy ale także wiele owadów, nawet głupiutkie muszki - owocówki.


Dużo solą, bo więcej czują

17 czerwca 2010, 10:44

Różnice genetyczne wpływają na to, ile soli lubimy dodać do przygotowywanych potraw i czy przypadną nam do gustu produkty z obniżoną zawartością białych kryształków. Amerykanie z College'u Nauk Rolniczych Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii ustalili, że niektórzy ludzie jedzą więcej soli z dwóch powodów. Po pierwsze ją lubią, a po drugie za jej pomocą blokują gorzki posmak pokarmów.


Jak bakterie budują swoje strzykawki

14 czerwca 2010, 11:01

Aby zainfekować czyjś organizm, bakteria musi przechytrzyć jego układ odpornościowy. W tym celu przez kanały transportowe w błonie dostarczane są czynniki wirulencji. U niektórych bakterii kanały te tworzą coś w rodzaju strzykawki, przez co patogen zyskuje dostęp do wnętrza komórki gospodarza. Naukowcy ze Stowarzyszenia Maxa Plancka i Federalnego Instytutu Badań nad Materiałami i Testowania jako pierwsi odkryli, jakie podstawowe reguły rządzą "konstrukcją" kanałów. Do eksperymentów wykorzystano gatunek bakterii powodujący zatrucia pokarmowe (czerwonkę) - Shigella flexneri.


Nowy laser bije rekord krótkości: 12 attosekund

13 maja 2010, 11:02

W życiu rzadko potrzeba nam precyzyjniejszego pomiaru czasu niż powiedzmy jedna sekunda. W fizyce potrzeba dużo więcej, kiedy badane zjawiska trwają przez czas mierzony w trylionowych części sekundy. Nowy laser pozwala na aż tak precyzyjne pomiary.


Nietoperz dostrojony na zachodzie słońca

30 marca 2010, 15:41

Naukowcy z Instytutu Ornitologii Maxa Plancka ustalili, że nocki duże (Myotis myotis) orientują się w ciemnościach dzięki ziemskiemu polu magnetycznemu i choć są aktywne głównie nocą, kalibrują swój kompas na podstawie położenia słońca podczas zachodu.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy